Mamografi, memede bulunan şüpheli bir kitlenin yerinin ve niteliklerinin belirlenmesi amacıyla, yardımcı bir tanı testi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Mamografide inceleme X ışınları kullanılarak yapılır.
40 yaş üstü kadınlarda senede bir kez kontrol amaçlı yaptırılması önemlidir.
Son yıllarda geliştirilen dijital mamografi teknolojisi ile daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. Hem geleneksel de hem de dijital mamografide X ışını kullanılır ; ancak klasik mamografide X-ışını memeyi geçerek filme ulaşır. Dijital mamografide X ışını memeyi geçtikten sonra yüksek çözünürlüklü elektronik detektörler tarafından algılanır ve görüntüler önce dijital ortamda elde edilir. Bu görüntüler yüksek çözünürlüklü büyük monitörlerde incelenir. Böylece inceleme süresi kısalır, görüntü kalitesi ise arttığından lezyonların değerlendirilmesi kolaylaşır.
Tomosentez
Meme dokusunun çok belirgin olduğu durumlarda dijital mamografi, problemli alanların gösterilmesinde yetersiz kalabilmektedir. Böyle durumlarda hastaya ek film çekme ihtiyacı doğar. Çekilen her ek film hastanın aldığı radyasyon dozunu artıracağı için bu istenmeyen bir durumdur. Tomosentez bu istenmeyen durumu ortadan kaldıran, meme dokusunun 3 boyutlu değerlendirilmesini sağlayan dijital mamografi programıdır.