Astım, çeşitli nedenlerle solunum yollarını meydana getiren bronşların kasılarak daralması, bronş zarının şişmesi ya da balgam gibi yapışkan sıvıların hava yollarını tıkaması ve aşırı duyarlılık sonucu solunum güçlüğüne neden olan bir solunum yolu hastalığıdır.
Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, kalıtımsal etkenlerin önem taşıdığı bilinmektedir. Astım bulaşıcı bir hastalık değildir. Kişi her yaşta astıma yakalanabilir.
Astım Belirtileri
Hastalarda zaman zaman hırıltılı nefes alıp vermeler, nefes darlığı ve öksürük görülür. Astımda belirtilerin aniden ortaya çıkmasına astım atağı veya astım krizi adı verilir. Bu durumda hastalarda ağır bir nefes darlığı olur.
Soğuk hava, sigara dumanı ve kirli hava, mikrobik hastalıklar, aşırı yorgunluk, ağaç ve çiçek polenleri, hayvan tüyleri gibi alerji yapıcı maddeler astım şikayetlerini artırmakta ve astım ataklarını tetiklemektedir.
Tedavi
Hastanın evinde ve çevresinde alınabilecek önlemlerle astım ataklarının önüne bir nebzede olsun geçmek mümkündür Evde tüylü hayvan beslenmemeli; sigara, sprey, parfüm gibi duman ve kokular evden uzak tutulmalıdır. Halı ve kilim gibi tozu ve küfü çeken eşyalar kaldırılmalıdır. Ev ve odalar sıklıkla havalandırılmalıdır.
Tedavide Astım Ataklarını durdurmak için rahatlatıcı ilaçlara vardır. Korunma yöntemleri ve ilaçların yeterli olmadığı durumlarda aşı tedavisi de uygulanmaktadır.