Göz Sağlığı ve Hastalıkları
Kornea Hastalıkları

Kornea, gözün en ön kısmında yer alan, ışığı odaklama ve gözü dış etkenlerden koruma görevine sahip, görme işlevinde büyük rolü olan, gözün eğimli saydam tabakasıdır ve gözün en önemli kırıcı merceğidir. Korneanın saydamlığı birçok hastalık tarafından bozulabilir. Bu hastalıklar doğuştan, genetik kökenli veya mikrobik olabilir

Keratit
Korneanın iltihaplanması durumuna keratit adı verilir. Saydam olan kornea dokusu keratit nedeniyle bulanıklaşabilir, incelebilir hatta delinebilir. 
Keratit bakteri, virüs, mantar ya da romatizma kaynaklı olabilir.

Keratit gözde ağrı, batma, kızarıklık, görmede bulanıklık ve gözde beyaz leke belirtileri ile ortaya çıkar.

Bakteri Keratiti
Hijyenik koşullara uymadan kontakt lens kullanımı, göz operasyonları, göz yüzeyi travmaları ( göze kum kaçması vb.) bakteri keratitinin başlıca oluşum nedenleridir.

Sıklıkla antibiyotikli damlalarla ve ayaktan tedavi edilir

Virus Keratiti
En sık görülen virüs keratitleri Herpes keratiti ve adenovirus keratitidir

  • Adenovirus Keratiti:  Yoğun çapaklanma ve göz kızarıklığını takiben ortaya çıkmaktadır. Korneadaki lekelerin tedavisi aylarca süren uzun bir tedavi sürecini gerektirebilir.
  • Herpes (göz uçuğu) Keratiti: Herpes virüsü, uçuk virüsü olarak da bilinir.. Bazı kişilerde uçuk dudaklarda çıkarken herpes keratitinde gözün kornea tabakasında çıkar. Göz uçuğu tekrarlayabilir ve her tekrarda korneada leke bırakarak iyileşir. Görüşün azalmasına neden olur. Tedavide antiviral ilaçlar ve damlalar kullanılır. Herpes keratitinin neden olduğu kornea bulanıklığı görmeyi azaltacak seviyeye geldiğinde kornea nakli ile tedavi edilir.

Mantar Keratiti
Antifungal ilaçlarla ve uzun sürede tedavi edilir. Kornea merkezinde görmeyi azaltacak seviyede leke bırakan mantar keratitleri de kornea nakli  ile tedavi edilir.

Teklif Alın
Teklif Alın 2. Görüş Alın whatsAppWhatsapp