Kalp krizi nedir?
Kalbi kan ve oksijen ile besleyen damarlar, sağlıksız bünyelerde bir süre sonra tıkanmaya başlar. Oluşan tıkanmanın büyüklüğüne göre kalpteki kaslar bir süre sonra oksijensiz kalır ve kasılma hareketini yavaş şekilde gerçekleştirir. Damarların bir ya da birkaçının tamamen tıkanması ise kalbin doğrudan oksijensiz kalmasına neden olur. Kalp krizi de oksijensiz kalan kalbin anlık olarak durmasını tanımlayan bir tıp terminolojisidir.
Kalp krizi neden kaynaklanır?
Kalıtsal hastalıklar, hareketsizlik, aşırı kilo artışı, kolesterol ve sigara/alkol kullanımı gibi etkenler damar tıkanıklığı riskini artırmakta, dolayısıyla kalp krizine zemin hazırlamaktadır. Ayrıca stres, aşırı heyecan ve panik gibi ani psikolojik etkenler de kalp krizini tetiklemektedir.
Stend nedir? Neden takılmalıdır?
Kalp ameliyatında tıkanan damar açılarak damarın iç kısmına boruya benzeyen metal bir tüp yerleştirilir. Tıkalı damarlara takılan bu tüpe ise stent adı verilir. Stent sayesinde kalbe giden damarlar açılarak kan akışı yeniden sağlanır.
Çocuklarda kalp hastalığı neden görülür?
Özellikle aşırı şişman ve obez olarak nitelendirilen çocuklar için kalp hastalığı görülme sıklığı tehlikeli boyutlardadır.
Aşırı kilonun haricinde genetik yolla geçen kalıtsal hastalıklar da yeni doğan bebekler için risk teşkil etmektedir. Anne ya da babada var olan bir kalp hastalığı, çocuğa gen yoluyla geçebildiğinden dolayı bazı yeni doğan bebeklerde doğuştan kalp sorunları görülüyor.
Kalp yetmezliği nedir?
Kalp ve damar hastalıkları veya birtakım farklı nedenlere bağlı olarak kalbin zarar görmesi ve vücuda ihtiyaç duyulan miktarda kanı pompalayamaması sonucunda kalp yetmezliği gelişir.
.