Kardiyovaskuler Cerrahi (KVC)
Sıkça Sorulan Sorular

Göğüs kemiğini kesmeden kalp ameliyatları mümkün mü?
Tabii ki mümkün. Bazı koroner bypass, kalp kapak ve kalp deliği ameliyatlarında göğüs kemiğini kesmeden sağ veya sol kaburgalar arasındaki bölümlerden ameliyatları gerçekleştirmek mümkün olmaktadır. Buna karar verirken hastamızın isteği yanında yapılacak ameliyatın özelliklerinde bu girişime uygun olması gerekir. Sonuçta önemli olan hastamızın kalp ameliyatının en iyi, en doğru ve en güvenli bir şekilde yapılmasıdır.

Kalp ameliyatlarında risk nedir ?
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi kalp ameliyatlarında da bir miktar risk vardır. Son yıllarda biyomedikal ve teknolojik gelişmeler, kalp cerrahi yöntemlerindeki rafinerizasyonlar sayesinde kalp ameliyatlarında hastanın hayatını kaybetme riski genel olarak %1-2’ye gelmiştir. Ameliyat öncesi hastanın sağlığıyla ilgili bazı kriterlerin skorlanması ile risk oranını tespit etmek ve bunu hastamızla paylaşmak mümkündür.

Yapay kalp nedir ? 
Kalbin dolaşıma yeterli miktarda kan pompalayamadığı, hayati riskin oluştuğu durumlarda hayatiyeti devam ettirmek için kullanılan kalbin içine yada yanına konularak kalbin içinden aldığı kanı aorta’ya aktaran otomatik minyatür kalp pompa sistemleridir. 

Kalp nakli olan hasta kaç yıl yaşar ?
Uluslararası Kalp Akciğer Derneği verilerine göre, günümüzde kalp nakli olan her 100 hastanın yarısı 15 yıldan uzun yaşarlar.

Kalp ameliyatında hastanede kaç gün yatılmaktadır ?
Genellikle kalp ameliyatı olacak hastamızı ameliyattan bir gün önce yatırmakta ve hazırlıklarını başlatmaktayız. Gün boyu yapılan incelemelerde ameliyata engel bir tıbbi durum yoksa ertesi sabah operasyon gerçekleşmektedir. Genellikle 4-5 saatlik bir operasyon yapılmaktadır. Ameliyatlarda kalbe müdahale genellikle bu sürenin 30-90 dakikalık bölümünü oluşturur. Geri kalan süre anestezi hazırlığı, göğÜsün açılması, kalbin ve dolaşımın Kalp&Akciğer makinasına bağlanması, işlem sonrası kanama kontrolleri, makinadan çıkış, kanüllerin çıkarılması ve göğüsün kapatılması gibi süreçlere aittir.

Yoğun bakıma uyuyarak getirilen hasta bu süreçte ağzındaki bir tüp sayesinde solunum makinasına bağlıdır. Birkaç saat sonra kendine geldiğinde bu tü çıkarılarak makinadan ayrılması gerçekleştirilir. Geceyi yoğun bakımda geçiren hastamız ertesi sabah ayağa kaldırılarak mobilize edilir ve son kontrolleri yapılarak klinikteki odasına alınır.

Genellikle 3-4 günlük klinik kalış süresince bol bol yürüyüş, solunum egzersizleri ve tıbbi bilgilendirmeler yapılır.

Sonuçta kalp ameliyatlarının çoğunluğunda 1 gecesi yoğun bakımda olmak üzere 5-6 günlük bir süreç yaşanmaktadır.

Normal hayata geçiş ne kadar zamanda olur ?
Hastanın normal hayata geçişi, genellikle kişisel özelliklere ve geçirdiği ameliyata bağlı olmakla beraber eve gittikten 1 hafta sonra dışarıda gezmesi, 1-1.5 ay sonra yan yatmaya başlaması, ağırlık kaldırabilmesi ve normal sosyal yaşantısına dönebilmesi mümkün olmaktadır.

Kalbi durdurmadan kalp ameliyatları yapılabiliyor mu?
Kalbi durdurmadan “atan kalpte” kalp ameliyatlarını uzun yıllardır yapmaktayız. Özellikle kalbin koroner damarlarının tıkalı olduğu hastalarda yaptığımız “koroner bypass” ameliyatlarının neredeyse 1/3’ünü kalbi durdurmadan yapmak mümkün. Bu durumda bazı özel aletler ile kalbin o damarı sabitlenerek hareketsiz kılınmakta, kalp atmaya devam ederken yeni damar bağlantısı dakikalar içinde gerçekleştirilmektedir.

Bu teknikle Hastalarda daha az kan kullanımı, yoğun bakımdan saatler içinde çıkma ve birkaç gün içinde evine gidebilme imkanı olmaktadır. Özellikle bu teknik; kalbi durdurmanın ve vücudu makinaya bağlamanın risk yaratacağı hastalarda daha tercih ettiğimiz bir uygulamadır.

Koroner By-pass ameliyatı mı yoksa stent mi daha iyi ?
Kalbi besleyen koroner damarlardaki tıkanıklıkların açılmasında ilk tercih çoğunlukla balon/stent uygulamalarıdır. Ancak bu işlemlerin tam ve eksiksiz yapılamadığı, kalp kasında zafiyetlerin oluştuğu ve stent tıkanmalarına bağlı hayati riskin olduğu durumlarda koroner bypass ameliyatı tedavi seçeneği olmaktadır. Bazı durumlarda da koroner bypass ameliyatı öncelikle tercih edilebilir.

Stent ve Koroner bypass ameliyatları birbirinin alternatifi olarak değil de birbirinin tamamlayıcısı olarak görülmelidir.

Kroner By-pass ameliyaında neden robotik cerrahi tercih edilmelidir ?
Kalp ameliyatlarında robot teknolojisi kullanıldığında minimal invaziv yöntemle yapılan kesilerden çok daha küçük kesiler yapılır. Minimal invaziv yöntemle göğüs boşluğu 6-7 cm açılırken, robot ile 3-4 cm’lik bir kesiden ameliyatlar gerçekleştirilir..

Robotik cerrahi ile kalp ameliyatı hangi hastalıklarda kullanılır ?
Robotik cerrahi ile kalp ameliyatı, koroner arter Bypass cerrahisi, konjenital kalp ameliyatları, aritmi ameliyatları, kalp kapak ameliyatları, kalp deliği ameliyatı ve kalp içi tümörlerin çıkarılmasında kullanılır. 

Çalışan Kalpte By-Pass ameliyatı kimlere yapılır ?

  • Kalp kasılma fonksiyonları ileri derecede azalmış, kalpak ciğer pompasını tolere edemeyecek hastalarda,
  • Daha önceden felç veya geçici iskemik atak (mini-felç) geçirmiş kişilerde,
  • İleri derecede böbrek yetersizliği olanlarda,
  • Kronik akciğer hastalığı bulunanlarda,
  • Tedavi olan veya tedavi edilmiş kansere yakalanmış hastalarda,
  • 70 yaş ve üstü hastalarda uygulandığında, hasta için yararlı ve başarılı sonuçlar sağlamaktadır.

Varis tedavisinde hangi yöntemler kullanılmaktadır?

  • Varis ameliyatı
  • Köpük (skleroterapi)
  • Radyofrekans 
  • Lazer ablasyon
Teklif Alın
Teklif Alın 2. Görüş Alın whatsAppWhatsapp