Omurganda doğuştan veya sonradan oluşmuş eğrilikleri (skolyoz), kamburluk ve omurganın yaşlanması ile ortaya çıkan dejeneratif (kireçlenmeye bağlı) sorunlar, kemik erimesine bağlı kamburluklar ve kırıklar ve kazalara bağlı omurga yaralanmaları, omurga enfeksiyonları, omurga tümörler inceler.
Omurga cerrahisi bölümünde ortopedistler ve beyin cerrahları birlikte çalışır. Doğuştan gelen ya da sonradan oluşan omurga eğrilikleri, kırıkları ve yaralanmaları gibi sorunların tedavi süreçlerinde fizik tedavi konusunda uzmanlaşmış hekimler yer alır.
Skolyoz
Skolyoz omurganın sağa ya da sola eğriliğine verilen genel isimdir. Skolyoz erken dönemde genellikle belirti vermez, ilerledikçe aşağıdaki belirtiler oluşur:
Skolyozun genetik kaynaklı olabileceğini gösteren bazı kanıtlar bulunmakla beraber yapılan tüm çalışmalara rağmen skolyoza neyin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak skolyaz gelişmesinde etkin olan bir takım dış faktörler de tespit edilmiştir. Şöyle ki:
Skolyoz, yetişme çağındaki çocukların geleceğini tehdit eden bir hastalıktır. Hastalık erken belirlendiğinde tedavisinde yüzde yüksek oranda bir başarı elde edilebilmektedir. Ancak zamanında teşhis edilemeyen omurga eğrilikleri ilerlemişse, çocukların normal gelişimi engellemektedir. Erişkinlik döneminde; bel ve sırt ağrıları, kalp ve akciğer fonksiyon bozuklukları görülmektedir.
Skolyozda tedavi, skolyozun tipine ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilmekle beraber en sık uygulanan tedavi seçenekleri şunlardır: