Kadın Hastalıkları ve Sağlığı
Doğum

Doğum dış ortamda yaşamaya hazır hale gelmiş bebeğin anne bedeninden ayrılmasıyla sonuçlanan bir süreçtir

Normal Doğum
Doğum hemen olup biten bir süreç değildir, özellikle ilk doğum 20 saate kadar sürebilir. Ancak ilaçlarla kontrollü ve daha kısa sürelerde doğum gerçekleştirilebilmektedir.
Hastanede  doğumun başlayıp başlamadığı  rahim ağzında yumuşama ve açılma ile  anlaşılır. Doğumun başladığının işareti olan kasılmalar düzenlidir ve giderek daha sıklaşır.
Doğum bilindiği üzere ağrılı bir olaydır ve ağrı giderme yöntemlerine başvurulabilir. En sık olarak epidural anestezi kullanılır, bu teknikte hamile kadında gövdenin alt kısmı uyuşturularak ağrı hissi kaldırılır ve doğum kolaylaşır.

Ayrıca birçok doğumda bebeğin kafasının daha rahat çıkmasını sağlamak ve kontrolsüz yırtıkları önlemek için genital  bölgeye epizyo uygulanır yani lokal anestezi sonrası makas ile kesi oluşturulur. Açılan epizyo doğum sonrası dikilerek kapatılır. 

Başlamamış doğum ağrıları suni sancı dene yöntemle başlatılabilir. En sık bebeğin beklenen doğum tarihi geldiği halde doğmadığı durumlarda kullanılır. Ayrıca bebeğin doğum eyleminin uzaması durumunda sıkıntıya gireceği  durumlarda da kontrollü olarak verilebilir. Annenin güçsüzlüğü, doğum eyleminin uzamasına dayanamadığı durumlar ve annenin bazı rahatsızlıklarında da yine kısa zamanda doğum yapabilmesi için sıklıkla başvurulan bir yoldur.

Müdahaleli doğum ( Vakum ve forseps )
Normal doğum esnasında bebek anne tarafından aşağıya itilemeyebilir ve bebek riske girmeden doğuma müdahale edilmesi gerekebilir. Bu amaçla vakum veya forseps uygulanır.
Forseps veya  vakum uygulamalarından hangisinin seçileceği doktorun deneyimi ile ilgilidir, iki yöntem arasında sonuç açısından fark yoktur.

Forseps  kaşığa benzeyen iki ayrı metal parçasından oluşur,  bebeğin  başının etrafına yerleştirilir, ve doktor  çekerek bebeğin doğumunu gerçekleştirir. Vakum  ise negatif basınç yaratabilen  bir boru ve  ucunda bebeğin başına uygulanacak  bir çandan oluşur. Bu çan bebeğin başına yerleştirilir, sonra  negatif basınç oluşturulur. 

Eğer vakum/ forseps işleminde başarısız olunursa sezeryanla bebek alınır.

Sezeryan İle Doğum
Sezeryan ile doğumda bebek, anne karnından yapılan cerrahi bir operasyon ile çıkarılır. Sezeryan, genellikle  normal doğumun riskli  olduğu durumlarda uygulanır. Ancak isteğe bağlı olarak uygulanması da söz konusu olabilir. 

Normal doğum yapılamayan ve sezeryana ihtiyaç duyulan durumlar aşağıda sıralanmıştır:

  • Bebeğin  kafası ile annenin kemik çatısı arasında uyumsuzluk  (çatı darlığı ),
  • Bebek kalp atışlarının düşmesi
  • Bebek kakasının anne suyuna karışması durumu
  • Başarısız vakum veya forseps uygulaması 
  • Tüp bebek uygulaması ile oluşan hamilelikler
  • İleri yaşta oluşan gebelikler
  • Daha önceki doğumun sezeryan ile gerçekleştirilmiş olması 
  •  Çoğul gebelik
  • Bebeğin yan ya da ters gelişi
  • İri bebek ( ağırlığının 4000 gramdan fazla olması) veya küçük bebek ( ağırlığının  1500 gramdan az olması ) 
  • Annede genital siğil veya herpes hastalığı bulunması
  • Daha önce vajinal ameliyat veya miyom aldırmış olunması  sezeryan 

Sezeryan ameliyatı duruma göre 30-60 dakika sürebilir. Toparlanma süresi 6 haftayı bulur. Çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. Ancak son yıllarda bedenin alt bölgesinin uyuşturulması yani epidural anestezi uygulanması da yaygın olarak yapılmaktadır. Böylece genel anestezinin riskleri ortadan kalkmış olur. 

Teklif Alın
Teklif Alın 2. Görüş Alın whatsAppWhatsapp