KBB ( Kulak Burun Boğaz)
Orta Kulak Enfeksiyonları

Orta kulak enfeksiyonları kulak zarının arkasında yer alan orta kulak boşluğunda oluşan iltihaplardır. Nedeni genellikle virüsler ya da bakterilerdir. Sıklıkla yakın zamanda geçirilmiş bir soğuk algınlığı veya alerjik bir problem nedeni ile orta kulak havalanmasını sağlayan östaki kanalı fonksiyonunun bozulmasını takiben meydana gelir. 
Tek ya da her iki kulak aynı anda etkilenebilir. Küçük çocuklarda orta kulak anatomik gelişimini tam olarak tamamlamamış olduğundan kulak enfeksiyonu daha sık görülür. 
Ağrı, ateş ve kulakta dolgunluk hissi en sık karşılaşılan belirtilerdir. Eğer iltihabın yarattığı basınç nedeniyle kulak zarı delinirse kanlı ya da yeşilimsi renkte bir akıntı oluşur.
Orta kulak iltihabının tedavisi oldukça önemlidir. İlerleyen kronik orta kulak iltihaplarında işitme kaybı, orta kulak kemiklerinde erime ve menenjit gibi rahatsızlıklar oluşabilir.

Tedavi
Başlangıçta antibiyotik tedavisi uygulanır. Beraberinde mukoza şişliğini azaltan, mukus kıvamını incelten ilaçlar kullanılabilir. Alerji tanısı olan hastalarda anti alerjik tedavi de sürece eklenmelidir. 
Eğer yapılan ilaç tedavisi ile sonuç alınmazsa, cerrahi tedavi uygulanır.
Orta kulak iltihabı ameliyatlarında kulak zarı çizilir ya da tüp takılır. Kulak zarının delinmesiyle içerideki sıvı boşaltılır. Bazı durumlarda sıvının çok yapışkan olmasından dolayı, sıvı boşaltılamaz ve bu durumda kulak zarında delinen yere tüp takılır. Bu tüple orta kulağa hava geçmesi sağlanır. Kronik orta kulak iltihapları için yapılan ameliyatlar genel anestezi altında kulak arkasından kesik açılarak yapılır. Sıvı boşaltılır ve kulak zarındaki delik kapatılır.

Teklif Alın
Teklif Alın 2. Görüş Alın whatsAppWhatsapp