Nöroloji
Epilepsi

Epilepside, beyni oluşturan hücrelerin, geçici anormal elektrik yayılması sonucu, aşırı uyarılmasıyla nöbetler halinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastada belirli bir süre için bilinç kaybı, vücutta kasılma, bayılma, idrar kaçırma, el kol atması vb. davranış, duygu, hareket veya algılama bozuklukları görülür. 

Epilepsi çocuk ve ergenlik çağının en sık rastlanılan nörolojik hastalığıdır. Her yaş grubunda görülmekle birlikte en fazla en genç ve en yaşlı grubu etkiler. Epilepsini ağırlıklı olarak genetik etkenlerle ortaya çıkar. Bunun yanında kafa travmaları, beyindeki enfeksiyonlar, damar tıkanıklıkları, tümörler ve hormonal birtakım rahatsızlıklar da epilepsi oluşumuna neden olabilmektedir

Uzun süreli tedavi gerektiren bu hastalık yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Doğru tedavi ile hastaların büyük kısmında nöbetler kontrol altına alınır ve hasta normal yaşantısını sürdürür. Ancak hastaların %25'inde uygun ilaç kullanımına rağmen nöbetler kontrol altına alınamamaktadır. Epilepsi kontrol edilemediyse ve ilaç tedavisinde başarısız olunmuşsa cerrahi yöntemlere başvurulur. 

Başlıca iki tipte epilepsi cerrahisi yöntemi vardır. İlki ve tercih edileni epileptik odağın kendisinin kaldırılmasıdır (rezektiv cerrahi). Diğeri ise nöbet yayılım yollarının kesilmesi yoluyla nöbetlerin yayılmasını, sıklık ve şiddetini azaltmaya yönelik olan cerrahi yöntemidir (fonksiyonel cerrahi, palyatif cerrahi). Rezektif cerrahi, ilaca tedavisi denenmiş dirençli epilepsilerde ağırlıklı olarak uygulanmaktadır.

Teklif Alın
Teklif Alın 2. Görüş Alın whatsAppWhatsapp