Kadınlarda görülen kanserlerin % 40’ını jinekolojik kanserler oluşturmaktadır.
Rahim ağzı, rahim, yumurtalık, vajen, vulva ve tüplerde görülen kanserlerinden oluşan jinekolojik kanserlerden korunmak için yılda bir kere kadın hastalıkları uzmanına başvurulması ve test yaptırılması gerekmektedir. Jinekolojik kanserlerde ortak bir neden bulunmamakta ve her kanser tipine göre risk faktörleri değişiklik göstermektedir.
Rahim Ağzı Kanseri: Sigara kullanımı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, erken yaşta cinsel ilişki, çok eşlilik, düşük sosyo- ekonomik durum rahim ağzı kanserlerinde tetikleyici olmaktadır.
Rahim Kanseri: Şişmanlık, diyabet öyküsü, geç menopoz yaşı, kısırlık, progesteron olmaksızın tek başına östrojen kullanımı risk teşkil etmektedir.
Yumurtalık Kanseri: Belirgin bir neden saptanmamış olmakla birlikte yaş, ailesel faktörler yüksek hayvansal yağ içeren diyet, pudra kullanımı gibi çevresel ve genetik faktörlerin yumurtalık kanserinde etkili olduğu düşünülmektedir.
Jinekolojik kanserler vajinal akıntı gibi hastalığa özgü belirtiler verebileceği gibi karın ağrısı vb. hastalığa özgü olmayan belirtilerde verebilmektedir. Bu nedenle yıllık kontroller teşhis anlamında büyük önem taşımaktadır.
Jinekolojik kanserlerin tedavisinde hastalığın bulunduğu evre büyük önem taşır. Cerrahi en sık kullanılan tedavi yöntemidir. Cerrahi operasyonlar kanserin tipine göre kemoterapi ve radyoterapi ile de desteklenebilir.