Üroloji
Ürolojik Onkoloji

Ürolojik organların kanserleri ile ilgilenen üroloji alt bölümüdür.

Ürolojik kanserler erken teşhis edildiğinde tedavisi de mümkün olmaktadır.  Başlıca ilgili alanları şunlardır:

  • Prostat kanseri
  • Mesane kanseri
  • Böbrek kanseri
  • Testis kanserleri

Prostat Kanseri
Sadece erkeklerde görülen Prostat kanserinin sebebi tam olarak bilinmese de yaş, ırk ve genetik faktörlerin önemli rol oynadığı tespit edilmiştir. Bu etkenler arasında yaş en önemli etken olarak öne çıkmaktadır. Prostat görülme sıklığı 50 yaş ve üzerinde ciddi artış göstermektedir.

Prostat kanseri bazı hastalarda hiç belirti vermez. Bazı hastalarda ise sık, güçlü, ağrılı idrar yapma; idrarda kan ve iltihap olması; damla damla idrar yapma gibi belirtiler görülebilir. Ancak bu belirtiler sadece prostata ait belirtiler olmadığı için emin olmak için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Prostat çok yavaş ilerlediğinden ilaçla tedavi edilebildiği için cerrahi operasyonla da tedavi yapılabilir.

Mesane Kanseri
Mesane (idrar torbası) idrarın birikmesi ve boşalmasını sağlayan organımız olup, mesaneyi oluşturan hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasına da mesane kanseri denir Mesane kanserlerinde erken tanı ve tedavide genellikle tam olarak iyileşme söz konusudur. Genellikle 50-70 yaş arasında sıklıkla görülür ve erkeklerde kadınlardan 3 misli daha fazladır. Bu hastalık sigara içenlerde boya, kimya ve lastik sanayiinde çalışan işçilerde daha fazla görülür. Çoğunlukla idrarda kan görülmesi yoluyla kendini gösterir. Ancak idrardan kal gelmesi sadece mesane kanserine özgü bir belirti değildir.

Mesane kanserinin kesin tedavi planı mesane kanserinin yayılım derinliğine ve kanserli hücrelerin saldırganlık derecesine göre düzenlenmektedir

Mesane kanserinde tespit edildiğinde temel olarak yapılacak ilk işlem ameliyathane şartlarında tümoral kitlenin mümkün olan en fazla şekilde endoskopik olarak kazınmasıdır Bu ameliyat sonrası alına parçaların patolojik incelemesi sonucunda mesane kanserinin kesin tanısı ve ne kadar ilerlediği belirlenecektir. 

Saldırganlığı düşük yüzeysel mesane kanseri  tedavisi TUR-Mesane tümörü operasyonu ile mesanenin kanserli dokudan arındırılması ve nüks oranlarının düşürülmesi için idrar kesesinin içinin immunolojik veya kemoterapötik ilaçlarla yıkanması esasına dayanır. 

Saldırganlığı yüksek kas tabakasına yayılmış mesane kanserlerinde mesanenin tamamen çıkarılması ve idrarın biriktirilmesi için bağırsaktan yapılan yeni torbanın eski idrar kesesi yerine takılması yöntemi sıklıkla kullanılmaktadır. 

Böbrek Kanseri
Böbrek kanseri genellikle 50-70 yaşları arasında ortaya çıkar. Erkekte kadına göre 2- 3 kat daha fazla görülür. Böbrek kanserinin nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak, sigara,  genetik faktörler, yüksek tansiyon,  şişmanlık,  mesleki risk faktörleri ( çelik endüstrisi, petrol, kadmiyum, kurşun endüstrisi çalışanları)  ve radyasyona maruz kalma gibi faktörler riski artırmaktadır. 

Böbrek kanserleri başlangıçta fazla belirti vermezler. Ancak tümör ilerledikçe idrarda kan, ağrı, iştahsızlık, kilo kaybı, tekrarlayıcı yüksek ateş, yüksek tansiyon ve kansızlık gibi belirtiler ortaya çıkar.
Cerrahi böbrek tümöründe esas tedaviyi oluşturur. Radyoterapi cerrahiyi destekleyici olarak uygulanabilmektedir.

Testis Kanserleri
19–44 yaşları arasındaki genç erkeklerde en sık rastlanılan kanser türüdür. Erkeklerde görülen kanserlerin %1 ini oluşturur. Kafkasyalı erkeklerde görülme sıklığı diğer ırklara oranla daha fazladır. 
En yaygın belirtileri ağrı, herhangi bir testiste kitle veya büyümedir. Testis kanserinde ürologlar tarafından yapılan cerrahi müdahale sonrası kemoterapi ile tedavi uygulanabilmektedir.

Teklif Alın
Teklif Alın 2. Görüş Alın whatsAppWhatsapp