Mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına reflü denir. Bu durum sağlıklı kişilerde de yemeklerden sonra az miktarda olabilmektedir. Ancak şikayetler ilerler ve kişinin yaşam kalitesini etkiler ise o zaman reflü hastalığından bahsedilebilir.
Reflü Hastalığının Belirtileri
En sık rastlanan belirti yanmadır. Özellikle yemeklerden sonra midenin üst bölgesinden yukarıya bir yanma hissedilir.
Diğer bir yaygın belirti ise yiyeceklerin mideden ağza gelmesidir.
Bazen bu şikayetler gece olabilir ve hastayı uykudan uyandırabilir. Ayrıca yutma zorluğu ve ağrılı yutma da reflü hastalığının belirtileri olabilir.
Reflüde başka hastalıkların belirtileriyle karıştırılabilecek belirtiler de gelişebilir. Göğüs ağrısı, ses kısıklığı, kuru öksürük bu belirtiler arasında sayılabilir.
Yemek alışkanlıkları, fazla kilo, korse takmak, gebelik, bazı ilaçlar, alkol, sigara ve stres reflünün oluşmasına neden olabilir.
Reflü Tedavisi
Genelde yaşam boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Bu nedenle reflü hastası reflüyü arttıran durumlardan kaçınmalı, mümkün ise basit tedbirler ile şikayetleri kontrol etmeyi öğrenmelidir.
Basit tedbirlerin yetersiz olduğu durumlarda antiasid dediğimiz çiğneme tabletler ve şuruplar hastalarda şikayetlerin giderilmesinde yararlıdır. Anlık rahatlama sağlarlar, ancak hastalığa bağlı olarak yemek borusu altında gelişmiş yaraların iyileşmesine etkiler yoktur.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır. Bu ilaçlar genellikle günde bir kez, sabah, kahvaltıdan yarım saat önce kullanılmaktadır.
Günümüzde laparaskopi yöntemi ile mide girişinin sıkılaştırılması esasına dayanan cerrahi tedaviler de uygulanmaktadır. Fundoplikasyon denilen bu tedavi ile yanma ve ağza su gelmesi şikayetleri %90'a varan oranda engellenebilmektedir.