Gastroenteroloji
Kolon Kanseri

Kolon diye adlandırdığımız kalın bağırsak, yaklaşık 2 metre uzunluğundaki sindirim sisteminin ince bağırsaktan sonra gelen kısmıdır. Erkekte ve kadında eşit oranda görülen kolon kanseri bütün kanserler içinde görülme sıklığı bakımından 3. sırada yer alır. Kolon kanserinin nedeni kesin olarak bilinmemektedir fakat oluşumunda etkili olan bazı çevresel ve genetik nedenler vardır.  Beslenme, kolon kanserinde önemli bir yere sahiptir; hayvansal yağların tüketiminin etkili olduğu araştırmalar sonucu saptanmıştır.

Kolon kanserinin başlangıç evresinde karında dolgunluk hissi, hafif ağrı, iştah kaybı, kilo kaybı, çabuk yorulma ve ishal ya da kabızlık ortaya çıkar. Bu belirtiler sadece kolan kanserine özgü değildir; ancak bu belirtiler olduğunda mutlaka kontrol edilmesi gerekir. İlerleyen dönemlerde önce kabızlık daha sonra ağrı atakları başlar. Ardından yorgunluk, kilo ve iştah kaybı belirginleşir. Kansızlık ortaya çıkar. Eğer bağırsak kanser nedeniyle tamamen kapanırsa hastanın durumu oldukça ağırlaşır ve kana zehirli maddelerin geçişi başlar. 

Kolon kanserinin tedavisi cerrahidir. Tümörlü olan kısım cerrahi yöntemlerle çıkarılır. Daha sonra bağırsağın çıkarılan yerinin alt ve üst tarafı birbirine bağlanır. Işın tedavisi kolon kanserinde kullanılmaz. Fakat Kemoterapi (ilaç tedavisi) hastalara ameliyattan sonra uygulanabilir.

Teklif Alın
Teklif Alın 2. Görüş Alın whatsAppWhatsapp