Gastroenteroloji
Ülseratif Kolit

Kalın bağırsağın iltihaplı bir hastalığıdır. Kalın bağırsakta ülserlerin oluşmasına ve kanamaya neden olur.

Ülseratif kolitin bugün için kesin nedenini bilinmemektedir. Ancak genetik yatkınlığı olan kişilerin bağırsaklarında bulunan bazı mikroorganizmalara ya da besinler ile alınan bazı maddelere karşı vücudun bağışıklık sisteminin abartılı yanıt vermesi ile ortaya çıkar. 

Belirtileri
Başlıca belirtileri kanlı, sümüksü maddeli ishaldir. Dışkılama sayısı günde 1-2 olabileceği gibi hastalığın derecesi ile ilişkili olarak 15-20 kez olabilir. Diğer belirtiler kan kaybına bağlı halsizlik, çabuk yorulma ve çarpıntıdır. 

Ülseratif kolit ilaç tedavileri ile kontrol altına alınabilir. Ancak hastalığın belli bir süre tedavi ile bitirilmesi genellikle mümkün olmamaktadır. Hastalık yaşam boyu devam eder. Hastalık genelde alevlenmeler ve sakinleşmelerle süre gider. Bu nedenle tedavinin yaşam boyu olması önerilir. 

Ülseratif kolitte, yoğun tedaviye rağmen hastalığın tam kontrol altına alınamaması, ilaç tedavisi yan etkilerinin kontrol edilememesi, delinme ya da kanser riskinin ortaya çıkması durumlarında cerrahi yönteme başvurul.  Ancak böyle bir operasyon yapılacak ise kalın bağırsağın hasta kısmının değil, tamamının çıkarılması gerekir. 

Teklif Alın
Teklif Alın 2. Görüş Alın whatsAppWhatsapp