Doğumsal kalp hastalıkları, doğum öncesi anne karnındaki bebeğin gelişimi sırasında ortaya çıkan anomalilerdir ve çocuklarda ortaya çıkan kalp sorunlarının büyük kısmı doğumsaldır. Bu anomaliler aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir:
Kalpteki delikler
Kalp kapakçılarında darlık veya yetersizliğe neden olan anomaliler,
Kalbe gelen veya kalpten çıkan damarlardaki anomaliler,
Konjestif Kalp Yetersizliği: Birçok kalp anomalisinde karşılaşılan bir durumdur. Kalp pompası yeterince kuvvetli çalışamadığından dolayı akciğerlerde ve diğer organlarda sıvı birikmeye başlar ve ödeme (şişliğe) neden olur. Konjestif kalp yetersizliği bulunan çocuklar çabuk yorulurlar, hızlı ve sıkıntılı bir solunumları vardır. İdrar söktürücü ilaçlar biriken fazla sıvının atılmasına yardımcı olurken beraberinde az tuzlu bir diyetin uygulanması gerekli olabilir. Konjestif kalp yetersizliği olan bebeklerin beslenmeleri sıklıkla sorunlu olmaktadır.
Kalp Ritm Problemleri: Bazen kalp atışı çok hızlı (taşikardi) ya da çok yavaş (bradikardi) olabilir. Kalp atış hızını normal seviyeye düşürmek için ilaç kullanmak gerekli olabilir.
Doğumsal kalp hastalığı nadir görülen hastalıklardandır ve çoğunda hastalığın nedeni bilinmemektedir. Ancak aşağıdaki faktörlerin doğumsal anomalilerde etkili olduğu bilinmektedir:
Bazı viral hastalıklar. Örneğin; hamilelik döneminde geçirilen kızamıkçık hastalığı vb.
Genetik faktörler
Hamilelik döneminde kullanılan bazı ilaçlar, alkol, uyuşturucu, röntgen ışınına maruz kalma,
Akraba evliliği,
Annenin diabetik olması
Kalp anomalisi bulunan çocukların bazılarında ilaçlarla tedavi yeterli olmaktadır. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda katerizasyonla yapılan bir takım girişimsel tedaviler ve cerrahi tedavi uygulanır.
Kateterizasyonla yapılan girişimler tedaviler şunlardır:
Balon Septostomi: Bazı kalp anomalilerinde kirli ve temiz kanın kalp içinde yeterli oranda karışması bebeğin yaşaması için gereklidir. Bunun için ucunda balon olan kateterle kalbe girilir ve kalbin üst odacıkları arasında delik açılır.
Valvotomi: Dar olan bazı kalp kapakları da kateterizasyon esnasında balonla açılarak ameliyatsız tedavi edilebilir.
Koil Embolizasyon ve Şemsiye Uygulaması: Bazı kalp delikleri ve kapanmayan damar açıklıkları kateterizasyon esnasında kapatılabilir.
Elektrofizyoloji ve Ablasyon: Bazı ritm problemleri olan çocuklarda kalp kateterizasyonu ile bu probleme neden olan odaklar bulunup kateterizasyon esnasında "ablasyon" denilen yöntemle bu odaklar yakılarak ritm problemi tedavi edilebilir.