Aritmi, kalbin ritmik çalışmasındaki bozulma anlamına gelir. Aritmide kalp atışları kişinin rahatlıkla hissedeceği kadar hızlanır. Ayrıca kalp ritimleri düzensiz fakat yavaş olabilir. Kalbin atması sırasında tekleme hissedilir.
Aritminin nedenleri arasında genetik etkenler, sigara kullanımı, stres, kafein alımı sayılabilir. Aritmi kalpte doğuştan olan bozukluklara bağlı olabileceği gibi sonradan gelişen hastalıklara da bağlı olabilir. Neden olan hastalıklar arasında en çok görülenler hipertansiyon, koroner arter hastalığı ve yaşlılığa bağlı olarak kalp ileti sisteminde görülen bozukluklardır. Bu bozukluklar hayati tehlike doğurabileceği gibi hiçbir tedavi gerektirmeyen bir durum olarak ortaya çıkabilmektedirler.
Hastalarda en fala görülen şikayet çarpıntı olmakla birlikte bayılma, baş dönmesi, sersemlik hali, yorgunluk ve ani ölüm de görülebilmektedir.
Hastaların birçoğunda ilaç tedavisi uygulanır. Bunların dışında kardiyak defibrilatör kullanılır. Defibrilatör, kalbin normal dışı atımını tekrar normal kalp ritmine dönmesini sağlayan araçtır. Cihaz, göğüs bölgesine kasın içine konur ve bu şekilde cihaz tarafından kalp ritmi kontrol altına alınır. Gerekirse elektrik şoku verir ve aritmiyi düzeltir. Bu cihazın bir özelliği de ciddi ve ölüme yol açabilecek aritmileri ayırt edebilmesidir. Tedavilerinde ilaç, cerrahi girişimler, kalıcı kalp pili, ICD gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Ayrıca radyo dalgaları dediğimiz yöntemle ilaç tedavisinin etkisiz kaldığı taşikardi tedavisinde kullanılır. Bu yöntemde çarpıntının neden olduğu yer özel bir tüple yakılmaktadır. Böylece çarpıntı ve nabız yüksekliği ortadan kaldırılmaktadır. Bu işlemden sonra bir süre aspirin kullanılır ve pıhtı oluşumu engellenir. Hasta ömür boyu ilaç kullanmaktan kurtulmuş olur.