Koroner arterler kalbin etrafını çevreleyerek kalbin beslenmesini sağlayan atardamarlardır. Yaşlılık ve diğer birçok faktör, yumuşak ve esnek olan bu damarların sertleşmesine neden olur. Bunlar zamanla damar içine doğru büyür ve plak adını alırlar. Bu plaklar nedeniyle damarlar esnekliğini kaybeder; ihtiyaç duyulan zamanlarda damarlar genişleyerek kalp kasını yeterince besleyemez. Ayrıca plaklar düz ve pütürsüz olan damar yüzeyini bozup, pürüzlü bir hal almasına neden olurlar. Bu pürüzlü yüzeyler pıhtı oluşumuna; bu pıhtılar ise zamanla kan akımını tamamen engelleyip aniden damarın tıkanmasına neden olabilir. Yaş ilerledikçe ortaya çıkan bu rahatsızlık damar setliği olarak adlandırılır.
Hatalığın nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Koroner arter hastalığı başlangıçta hiç bir belirti vermeyebilir. Hastalık ilerledikçe kalbe yeterince kan gitmez ve belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bu belirtiler şunlardır:
Stres durumunda bu şikayetlerin arttığı gözlenir. İlerlemiş damar sertliği kalp krizlerine neden olur.
Hastanın durumu tedavi şeklini de belirler. İlaç tedavisi ya da cerrahi tedavi uygulanabilir.
Genelde ilk tercih edilen yöntem ilaç tedavisidir. Hastalık kronik bir seyir gösterdiğinde tedavisi uzun sürer. İlaçla yapılan tedavinin amacı göğüs ağrısını önlemek, damarları genişletmek ve kalbin oksijen ihtiyacını azaltmaktır. Bu hastalığın oluşmasına neden olan faktörleri de ortadan kaldırmak amacıyla ilaçlar kullanılır. Şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi durumlarda bunları önlemek için de ilaçlar kullanılır. Ayrıca aspirin gibi kanın akışkanlığını arttıran ve damarda pıhtı oluşumunu engelleyen ilaçlarla olası kalp krizi riski azaltılır.
Hastalığın ilerlediği durumlarda kalp damarlarını açmak için ameliyat yapılır. bypass ve anjiyoplastidir.