Köken olarak kalpten kaynaklanabileceği gibi komşu ya da uzak organların tümörlerinin kalbe yayılmasından meydana gelebilir ve iyi huylu ya da kötü huylu olabilirler.
Miksoma en sık görülen iyi huylu kalp tümörüdür Kadınlarda 3 kat daha fazla sıklıkta gözlenmektedir.
Kalpten kaynaklı kötü tümörler sıklıkla 40 yaş sonrası görülür ve iyi huylu tümörlerin aksine cinsiyet ayrımı yoktur.
Kalp tümörlerinde çarpıntı, göğüs darlığı, ateş, kilo kaybı ve anemi gibi belirtiler görülür. Tümörün kalp içinde yer kaplaması sonucu kan akışı engelleneceği için kalbin vücuda kan pompalama fonksiyonu bozulur ve hastalarda nefes darlığı, bayılma, çarpıntı, çabuk yorulma, vücutta şişkinlik gibi şikâyetler meydana gelir. Hastalar tümörden kopan küçük parçaların herhangi bir damarı tıkaması sonucu emboli dediğimiz durumla karşılaşabilirler. Emboliler, geçici veya kalıcı felçlere kol ve bacak atardamarlarında meydana gelirse kangrene neden olabilmektedir
Tümörün cerrahi olarak çıkarılması uygundur. Hastalığın tanısı konulduktan sonra emboli, kangren gibi durumlarla karşılaşmadan önce ameliyat yapılmalıdır. Kötü huylu tümörlerde cerrahi tedavinin başarısı daha düşüktür. Bu nedenle bu hastalarda kemoterapi ve radyoterapi tedavide kullanılabilmektedir.