Sol koltuk altından meme çizgisine paralel şekilde 6 cm’lik kesi gerçekleştirilerek, kaburgalar arasından girilerek ameliyat yapılmaktadır. İlk adım olarak açılan küçük delikten bypassta kullandığımız meme damarı hazırlanmaktadır. Meme damarı göğüs duvarının iç tarafında sağlı sollu bulunur. Önce bu damar göğüs duvarından ayrılır ve kalbe bağlanacak hale getirilir. Koltukaltı bypass ameliyatının küçük kesi ile yapılması yanında diğer önemli avantajı ameliyatın çalışan kalpte yapılmasıdır. Bypass yapılırken kalp durdurulmaz, çalışır durumda damar dikilir. Bu elbette ameliyatın hem çok daha fizyolojik şartlarda sürdürülmesini hem de kısa sürmesini sağlamaktadır.
Koltuk altı bypass ameliyatı sonucunda, klasik yöntemlerle gerçekleştirilen kalp ameliyatlarıyla aynı nitelikte başarılı sonuçlar daha az risk faktörü oluşturularak ve daha konforlu şekilde elde edilebilmektedir.
Koltuk Altından By-Pass Ameliyatı kimlere yapılmalı
Koltuk altı bypass ameliyatı; standart bypass ameliyatı olabilen tüm hastalara uygulanabilir. Bunun kararını elbette hastanın anjiyosunu seyrederek ve hastanın diğer özelliklerini değerlendirerek veriyoruz. Ameliyatın küçük kesi ile ve kalp çalışıyor durumda yapılabilmesi birçok avantajı beraberinde getirmektedir. Özellikle yaşlı ve ameliyat sonrası göğüs kemiğinin kaynama problemi olabilecek hastalarda çok avantajlıdır. Akciğer fonksiyon bozukluğu, böbrek yetmezliği olan hastalarda ve kanser hastalarında bu teknik daha avantajlı hale gelmektedir. Hastalarda daha az kan ihtiyacı olmakta ve enfeksiyon riski çok düşük olmaktadır.
Koltuk altı kalp ameliyatı girişimleri ,kesinlikle bu konuda deneyimli ekipler tarafından uygulanmalıdır.