Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon
Bel ve Boyun Fıtıkları

Omurgayı meydana getiren kemiklerin yani omurların arasında, hareketi kolaylaştıran, omurganın dayanıklı olmasını sağlayan bağ dokusundan diskler bulunmaktadır. Fıtıkta taşan diskler başta omurilik ve sinir kökleri olmak üzere komşu dokulara baskı yapar. Söz konusu baskı ağrı ve hareket kısıtlığına neden olur. Ağrıya kas güçsüzlüğü, idrar ve gaita bozuklukları da bulgulara eşlik edebilir. 

Nedenleri
Uzun süre oturarak çalışma, omurgayı uygunsuz pozisyonda uzun süre tutacak pozisyonlar (bilgisayar kullanımı, TV izleme, sanayi üretiminde çalışma vb), ağırlık taşıma en sık görülen hastalık nedenleridir. Ayrıca yaşlanma nedeniyle meydana gelen disk yıpranmaları, genetik olarak kıkırdak yapısında bozukluk ve travmalar diğer fıtık nedenler arasında sayılabilir.

Tedavi
Bel ve boyun fıtıklarını büyük bir çoğunluğu cerrahi girişim gerekmeksizin tedavi edilebilir. Çok az hasta özellikle felç bulguları olan hastada ise cerrahi operasyonlar tedavide yer almaktadır. 

Hastaya uygulanan fizik tedavide aşağıdaki araç ve yöntemler kullanılır:

  • Elektrik akımları
  • Lazer
  • Lokal enjeksiyonlar
  • Egzersiz fizyoterapisi 

Yukarıda sayılan klasik tedavi yöntemlerinin yanı sıra son yıllarda fıtık hastalarının tedavisinde daha başarılı sonuçlar veren yeni tedavi yöntemleri de geliştirilmiştir.  Söz konusu yeni tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Dikey Traksiyon 
    Dikey traksiyon cihazları hastaya kolay uygulanmakta ve fıtıklaşan disk üzerine doğal yollardan çekme uygulayarak hastalığı tedavi etmektedir. 
  • Bilgisayar Destekli Dekompresyon Cihazları
    Bu cihaz üstün teknoloji ürünü olup fıtıklaşan diske direk yoldan etki ederek baskıyı ortadan kaldırmakta ve dolayısıyla hastalığı tedavi etmektedir.
  • Ozon Tedavisi
    Fıtık olan omurga bölgesine yumuşak doku içine lokal olarak ozon uygulaması yapılabileceği gibi fıtıklaşmış disk içine yada omurilik kanalına da enjeksiyon yapılabilmektedir. Sonuç olarak günümüzde bel ve boyun fıtıkları ameliyatsız tedavi edilebilen hastalıklar grubuna girmiştir.
Teklif Alın
Teklif Alın 2. Görüş Alın whatsAppWhatsapp