Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon
Romatizmal Hastalıklar

Romatizma,  başta eklemler olmak üzere, kaslar, tendonlar, kemikler, eklem bağları ve omurga gibi günlük yaşantımızla ilgili tüm hareketleri yapmamıza olanak sağlayan doku ve organlarımızı etkileyen ağrılı bir hastalıktır. 

Romatizmal hastalıklar temelde iltihaplı romatizmalar ve dejeneratif romatizmalar olarak ikiye ayrılır.

İltihaplı Romatizmalar
İltihaplı romatizmalar, her yaşta görülebilir ve eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı yaratır. En önemli iltihaplı romatizma Romatoid Artrit’tir ve genellikle el ve ayaktaki parmak eklemlerinden başlar, giderek diğer eklemlere yayılır ve günlük yaşantıyı zorlaştırır. Diğer bir önemli iltihaplı romatizma ise Ankilozan Spondilit’tir. Başlangıç belirtileri bel fıtığına benzer ve sonraki yıllarda bel- boyun bölgesindeki omurganın kireçlenmesine neden olur.

Hastalıkların erken döneminde ilaç tedavileri planlanır. Akut belirtiler ve ağrı, şişlik gibi belirtiler kontrol altına alındıktan sonra fizik tedavi ve rehabilitasyona başlamak gerekir.

Dejeneratif Romatizmalar
Görülme sıklığı fazladır. Orta ve ileri yaşlı hastalar arasında en yaygın kireçlenme olarak bilinen eklem rahatsızlığıdır. En önemli belirtisi ağrı olmakla beraber, ağrının şiddeti iltihaplı romatizmalardaki kadar yoğun değildir. İlaçlardan ziyade fizik tedavi ve rehabilitasyonun önemi daha fazladır. Ağrıyı azaltmak için basit ağrı kesiciler kullanılabilir.

Teklif Alın
Teklif Alın 2. Görüş Alın whatsAppWhatsapp