Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon
Kalça Problemleri

Kalça eklemi vücudun en büyük ve en önemli eklemlerinden birisidir. Her bir kalça eklemi vücut ağırlığının yarısını taşımak zorunda olduğu gibi, yürüme, koşma, merdiven çıkma, çömelme gibi hareketler sırasında bu yük daha da artar ve vücut ağırlığının birkaç katına kadar çıkabilir. 

Kalça rahatsızlıkları yaygın olarak kalça ağrısı ile kendini gösterir. Kalça rahatsızlıkların nedenleri aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir:

  • Doğuştan olan nedenler: Erken çocukluk döneminde kalça ekleminde ortaya çıkan en önemli rahatsızlık doğuştan kalça çıkıklarıdır. Bu durum zamanında tedavi edilmediği takdirde ileri yaşlarda kalçada ağrı ve hareket zorluğuyla birlikte belirgin topallamaya neden olur.
  • Romatizmal hastalıklar: Romatizmal hastalıklar kalça ekleminde yapısal bozulmalara yol açar. 
  • Kireçlenme: Erişkinlerde en çok görülen ağrı nedenidir. 
  • Enfeksiyonlar: Vücudun başka bir bölgesinden yayılan veya direkt olarak gelen mikroplar kalça ekleminde iltihaba neden olabilirler.
  • Tümörler: Meme, akciğer ve prostat kanserleri kalça eklemine yayılıp şiddetli kalça ağrısına neden olabilirler.
  • Damarsal nedenler: Kalça kemiklerini besleyen damarların tıkanması veya buraya gelen kan akımının bozulması sonucunda kalça ağrıları ortaya çıkabilir.
  • Kalçada kırık ve çıkıklar: Kalça eklemini oluşturan uyluk kemiği ve onun uzantısı olan top şeklindeki femur başını birleştiren femur boyun kısmında ve boynun altındaki trockanterik bölgedeki kırıklar kalça kırığı adını almaktadır. 
  • Tendon iltihabı (tendinit): Tendinit, tekrarlayan hareketten aşırı yaralanma olarak gelişebilir veya kas ya da eklemdeki stres ve yaralanmalardan kaynaklanabilir.
  • Kasık Fıtığı: Karın duvarında var olan bir defekt ya da yırtık içerisinden intraabdominal yani karın içi dokuların anormal bir şekilde dışarı çıkarak cilt üzerinde şişlik yaratmasıdır.
  • Siyatik: Belden ayağa kadar uzanan ağrı ile karakterize olan siyatik ağrısı, kişinin kalçasından topuğuna doğru çekildiğini hissetmesine neden olur. Hareket ile daha da şiddetlenen ağrı, bacak ve ayak bölgesinde siyatik sinirim geçtiği bölge boyunca his ve güç kaybına yol açar.
  • Legg-Calve Perthes hastalığı: Çocukluk döneminde ortaya çıkan ve ömür bou tedavi ve takip gerektiren kemik ve hastalıklarından biri olan Perthes hastalığı genellikle 4-10 yaş aralığında ki çocuklarda görülen, yürürken aksama ve topallama gibi sorunlarla kendisini belli eden bir hastalıktır.
  • Osteoporoz: Kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz;kemik yapısı içinde kalsiyum azalmasına bağlı olarak kemiğin kırılma olasılığını artıran bir hastalıktır.
  • Sinovit: Sinovit, genellikle 3-10 yaş arasındaki erkek çocuklarda görülen, bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya gastrointestinal enfeksiyonu takiben ortaya çıkabilen durumdur. Çocuklarda belirgin kalça ve bazen diz ağrısı, topallama ve aksama çocuğun ağrılı olan bacağa yük vermek istememesi, kalça ve/veya  diz hareketlerinde kısıtlılık ana klinik bulgulardır.
  • Kalça labral gözyaşı durumu:   Bir travmatik kalça labral yırtığı , genellikle bir spor yaralanması, düşme veya kaza sonucunda meydana gelen akut bir yaralanmadır . Kalça labral gözyaşları kalça çıkığı veya sublüksasyon ataklarında görülebilir. Bunlar genellikle kalçada ani ağrıya neden olan ani, burkulma manevraları ile ilişkilidir.

Tedavi 
Kalça ağrısının nedeni belirlendikten nedeni ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi uygulanmalıdır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi uygulanır. Hastalığın akut dönemi geçtikten sonra ya da kalça ameliyatını müteakip fizik tedavi ve rehabilitasyona başlamak gerekir. Uygun hastalarda egzersiz tedavileriyle birlikte havuz içi yürüme eğitimi de yaptırılarak iyileşme süresi hızlandırılır.

Teklif Alın
Teklif Alın 2. Görüş Alın whatsAppWhatsapp