Beyin ve Sinir Cerrahisi
Anevrizma

Beyin damarı anevrizması, beyin damar yapısındaki zayıflama ile ortaya çıkan ve kalıcı olan bir balonlaşmadır. Sıklıkla damarların çatallanma bölgelerinde görülür ve balonlaşan yapı normal damara göre daha dayanaksızdır.

Beyin anevrizmalarının oluşumunda genetik faktörler, yaş, cinsiyet önemli bir rol oynar. 25 yaşından sonra görülme sıklığı gittikçe artar, en sık görülen yaş aralığı 45-60’ dır. Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülür.  Ayrıca hipertansiyon, diyabet, sigara kullanımı, alkolizm, kanda iltihaplanma gibi enfeksiyonlar, kafaya alınan darbeler anevrizma oluşumunda rol oynarlar.

Beyin anevrizmalarının %90’ından fazlası, anevrizmanın yırtılıp kanaması ile ortaya çıkar. Söz konusu kanama ağır bir beyin kanamasıdır. Anevrizma kanaması %50’lere varan oranlarda ölümcül seyreder. Anevrizma kanaması sonrası yaşamını sürdüren hastaların % 25’şinde kalıcı nörolojik bozukluklar, kısmi felç vb. vücut fonksiyonlarında bozulma meydana gelir. Daha ciddi durumlarda ise koma durumu ortaya çıkar. Bu nedenle de anevrizma ve eşlik eden bir beyin kanaması durumunda tedavinin çok iyi donanımlı bir merkezde, beyin cerrahisi, yoğun bakım ve radyoloji birimlerinin etkin çalışması ile yapılmalıdır.

Anevrizmalar genellikle kanama olmadan belirti vermezler. Anevrizmanın oluştuğu bölgede yaptığı baskı nedeniyle çok nadir olarak aşağıdaki belirtiler oluşabilir:

  • Konuşma bozuklukları 
  • Yürüme bozuklukları 
  • Vücudun bir tarafında kuvvet ya da duyu kaybı
  • Görme bozuklukları ve göz bölgesinde ağrı
  • Bölgesel ve ısrarlı baş ağrıları
  • Bunama

Bir beyin damarı anevrizması sonucu kana oluştuğunda ani, daha önce hiç yaşamadığı derecede şiddetli, hiçbir şekilde hafiflemeyen, ısrarcı baş ağrısı ile kendini gösterir.  Bu ağrıya bulantı ve kusma, ensede kişinin başını eğemeyeceği derecede sertleşme, ışığa karşı hassasiyet, his kayıpları eşlik eder. 

Günümüzde anevrizma tanısı almış hastalar için üç önemli tedavi seçeneği mevcuttur:

  • Gözlem ve cerrahi olmayan tedavi (yalnızca takip)
  • Yırtılmamış bir beyin anevrizmasının tek tedavisi tıbbi tedavidir. Tıbbi tedavi de kan basıncı kontrolü esas teşkil eder. Ayrıca anevrizmanın oluşum faktörleri arasında yer alan sigara ve alkol kullanımı da bu süreçte bırakılmalıdır. Kan basıncının kontrolü amacıyla kan basıncını düşüren ilaçların alımının planlanması ve uygun bir diyet ve egzersiz programıyla da tedavinin desteklenmesi önemlidir.  Bu süreçte anevrizmanın boyutlarının ve büyüyüp büyümediğinin takip edilmesi ve bu amaçla düzenli olarak radyografik incelemelerin yapılması gerekir.
  • Cerrahi tedavi ve anevrizmanın kapatılması 
    Kalıcı bir tedavi yöntemidir. Kafatasında küçük bir pencere açılarak anevrizmanın boyun kısmı ile ilgili damar arasına metal bir klips yerleştirilir böylece anevrizma içine kan girişi engellenir. Beyin anevrizması tedavisinde  klips uygulaması ilk kez 1937 yılında gerçekleştirilmiştir ve o tarihten itibaren de sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. 
  • Damar içi (endovasküler) tedavi ile stentleme ve tıkama 

Endovasküler anevrizma tedavisi, anjiyografi cihazı kullanılarak, anevrizma içine çok ince çaplı kateterlerle ulaşılıp, anevrizma kesesinin koil denen çok yumuşak yapıda metal tellerle doldurulması ve anevrizma içine kan girişinin engellenmesi esasına dayanır. Anevrizma tedavisinde dünyada en yaygın olarak kullanılan yöntemdir.

Teklif Alın
Teklif Alın 2. Görüş Alın whatsAppWhatsapp