Beyin ve Sinir Cerrahisi
Parkinson

Yaşın ilerlemesiyle beyinde dopamin salgılayan hücrelerin azalması veya hasara uğramasıyla ortaya çıkan Parkinson, hareket bozukluklarına ve istem dışı hareketlere yol açıyor. Hastalık; ellerde ve ayaklarda titreme, hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertlik ve yürüme güçlüğü ile karşımıza çıkıyor.

Parkinson hastalığında ortaya çıkan en temel belirtiler şunlardır: 

  • Vücudun bir tarafından daha fazla olarak ortaya çıkan titreme, 
  • Hareketlerde yavaşlama, 
  • Yüz mimiklerinde azalma
  • Küçük adımlarla, öne eğilerek yürüme.

Parkinson ileri yaşlarda görülen bir rahatsızlıktır. Görülme sıklığı 60 yaşın üzerinde artmaktadır. Ancak tam olarak neden ortaya çıktığı bilinmemektedir.

Parkinson’da ilk uygulanacak tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Eğer hasta ilaç tedavisine olumlu yanıt vermişse uzun süre sorunsuz bir yaşam sürebilirler. Ancak yıllar içinde hastalığın ilerlemesi ve ilaca tolerans gelişmesi nedeniyle eski doz ve sıklıkta ilaçlar yetmemeye başlar.  Daha yüksek doz ve daha sık ilaca rağmen hastalık kontrol altına alınamazsa, yani ilaç tedavisi tıkanırsa işte o zaman ameliyat seçeneğini gündeme gelir. 

Parkinsonun tedavisinde uygulanan 2 cerrahi yöntem bulunmaktadır. Eğer hastalığın bulguları tek taraflı ise; lazere benzeyen bir yöntemle yakma tekniği uygulanır.  Ama hastalık bulguları iki taraflı ise, hastalar artık oturduğu yerden kalkamıyorsa veya genel anlamda iki tarafın birden iyileştirilmesine ihtiyaç varsa; o zaman iki tarafa da müdahele edilir ve beyin pili takılır. 

Cerrahi müdahalelerde kullanılan, beyindeki hücrelerin elektriksel aktivitesinin dinleyebildiği ‘Mikroelektrod Kayıt ve Stimülasyon Tekniği’ denilen yöntemle hastalıktan sorumlu hücreleri ve etrafındaki anatomik oluşumların yeri bulunur. Bu nedenle bu işlem uygulanırken hasta uyanık tutularak, konuşa konuşa işlem yapılır. Çünkü bu sayede hastanın tepkilerinin ölçülerek sorunlu bölgeye ulaşılması daha kolay olur. İlgili bölgeye ulaşıldıktan sonra da yakma yöntemi uygulanır ya da beyin pili takılır.

Teklif Alın
Teklif Alın 2. Görüş Alın whatsAppWhatsapp