Sinir sistemi, vücuttan beyne ve beyinden vücuda haber taşıyan, gerekli emirleri ileten sinirlerden oluşur. Sinir sistemi; merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) ve periferik sinir sistemi (omurilikle bağlantılı sinirler) olarak ikiye ayrılır. Periferik sinirler vücutta ve kol-bacaklarda kaslar arasında seyreder. Bu seyir boyunca bazı vücut bölgelerinde ince ve dar tünellerden geçer. Ancak bazı hallerde sinirler söz konusu tünellerden geçerken basıya uğrar ve sinir sıkışmaları meydana gelebilir.
Sinir sıkışmalarının sık karşılaşılan hastalıklar grubundadır. Oluşumlarında yaş, cinsiyet ve ırk etkisi tespit edilememiştir. Sinir sıkışma nedenleri aşağıda sıralanmıştır; ancak bu nedenler dışında oluşan ve nedeni tespit edilemeyen vakalar da mevcuttur.
Sinir sıkışmaları içinde en sık görüleni “Karpal Tünel Sendromu” olarak bilinir ve el bileğiyle birlikte el parmaklarını etkiler. Elin ilk dört parmağına giden sinirin el bileği hizasında sıkışmasıyla ortaya çıkan bu rahatsızlık en çok hanımlarında ve mesleği gereği ellerini çok kullananlarda görülür. En önemli belirtisi el uyuşmalarıdır. Bazen ağrı da olabilir. Hastalar ellerini silkeleyince rahatladıklarını belirtir. Zamanla el parmaklarının kuvveti azalır, elde tutulan eşyalar düşmeye başlar.
Özellikle sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde ve ağır işlerde çalışanlarda ayak bileğinde ve ayak parmaklarında benzer bir durum gelişir ve “Tarsal Tünel sendromu” olarak adlandırılır. Karpal tünel sendromunda ki yakınmalar ayak bileği ve ayak parmaklarında ortaya çıkar.
EMG adı verilen hassas bir sistemle sinir iletilerinin ölçülerek, sinir sıkışmasının seviyesi tespit edilir. Çok ilerlemiş olmayan ve henüz kuvvet kaybının gelişmediği durumlarda fizik tedavi yöntemlerine başvurulur. İlerlemiş durumlarda ise cerrahi yöntemlere başvurulur. El veya ayak bileğine yapılan ameliyatla sinirin geçişi rahatlatılır. Ameliyattan sonra ise yine bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı uygulanarak eklem sertliklerinin giderilmesine ve kasların güçlendirilmesine çalışılır.